Nyhedsbrev november 2024

Et sundt vandmiljø er nøglen til et stærkt landbrug i Vestjylland

– langt ind i fremtiden

 

Det er det sunde vandmiljø, der deler vandene i Folketinget. Det burde ligge lige til højrebenet at vedtage aftalen fra den grønne trepart men et efterår med nye rekorder i iltsvind har endnu engang sat vandmiljøet på dagsordenen og det gør fødslen af vedtagelsen af aftalen fra den grønne trepart, til en hård omgang!

Søsalat er godt for maven men er et dårligt tegn for vandmiljøet

For et par uger siden bragte Jydske Vestkysten en artikel: Vadehavet lider også under gylle-udvaskning. Og for at understrege pointen er der indsat en række billeder af kraftig vækst af søsalat og en påstand om, at mængden af søsalat i Vadehavet aldrig har været større.

Søsalat er en almindelig alge i verdenshavene og den vokser ofte tæt på kysten. Søsalat lever hvor vandet er meget næringsholdigt og kan spises som salat eller f.eks. bruges i supper (vær dog obs på at du har høster den et sted uden nærtliggende kloakudløb).

Et ekstremt klimaår understreger behovet for handling

Med et ekstremt regnfuldt år, startende tidligt i foråret og varmere vejr, som giver algerne en længere vækstsæson, så vil vi formentlig se øget udvaskning af næringsstoffer, når alle data er indsamlet og analyseret. Derfor er det heller ikke overraskende, hvis væksten af søsalat er større end ellers.

Med det in mente, skal vi huske at virkeligheden er langt mere nuanceret end en overskrift om udvaskning af gylle til Vadehavet – men overskriften skaber tydelige billeder på nethinden og understreger noget vigtigt. Det er ikke ændringer på land, der er årsagen til de store mængder søsalat. Men det er desværre ændringer på land, der som det eneste kan reducere effekten af klimaændringerne, både varme og de mange år med ekstrem-nedbør. Og således peger pilen på landbruget.    

Vadehavet bliver ikke glemt

I artiklen opstilles et skrækscenarie om ingen krav til oplandet til Vadehavet og at beslutningstagerne helt glemmer Vadehavet. Det er et skræmmebillede uden hold i virkeligheden.

Virkeligheden er, at vi er den landsdel der har gang i absolut flest projekter, som omlægger landbrugsjord til en ny drift uden gødning. Indsatsen står på et solidt fundament af frivillighed ved interesserede lodsejere, dedikerede udtagningskonsulenter, vedholdende kommuner og et stærkt samarbejde i Kystvandråd Vadehavet.

Alle analyser af oplandene til både Vejle Fjord, Ringkøbing Fjord og Vadehavet handler om at arealomlægge velvalgte arealer, så udledningerne nedbringes til vandmiljøet.

I Jysk Landboforening er vi meget optaget af denne dagsorden og vi arbejder dedikeret med den hver eneste dag, så vi og myndighederne er opmærksomme på, at udnytte hver eneste ha bedst muligt!

 

Niels Laursen

Formand for Jysk Landboforening

 


 

 

Træklodser i Varde Å skal kortlægge affaldets færd

 

Finder du træklodser på dine marker så fortæl det til KIMO Danmark og bliv en del af arbejdet med at kortlægge affaldets færd i Varde Å.

KIMO Danmark søsætter i denne uge 2000 træklodser fra Varde by.

Udformning af træklodserne

  • Størrelse: 95 * 95 * 22mm
  • Form: Firkantet
  • Ubehandlet træ af minimum 70% FSC/PEFC certificeret træ.
  • Brændemærket informationstekst med nummerering på forsiden og QR-kode på bagsiden

Hvis du finder en træklods

  • Notér alle numre fra træklodserne og stedet, hvor de er fundet.
  • Registrer jeres fund her: (ved brug af QR-koden) https://www.klimatorium.dk/drifter
  • Udfyld information på internetsiden. Hvis du giver lov, kan den automatisk registrere din placering
  • Træklodsen skal genudsættes samme sted i vandløbet eller i vandet ved stranden, hvor den blev fundet.

Har du spørgsmål til projektet kan du kontakte Ryan Metcalfe, KIMO Danmark: e-mail rydm@varde.dk Tlf. 7994 7465

Du kan læse mere i PDF’en her under.

 

 

 


 

Det er tid til at vedligeholde de private vandløb og grøfter

 

Sæsonen for markarbejde går på hæld og dagene er blevet korte. Det er et sikkert tegn til, at det er tid til at vedligeholde de private vandløb og grøfter.

I de private vandløb og grøfter er det lodsejeren der har vedligeholdelsespligten. Her skal lodsejeren vedligeholde vandløbsstrækningen, således at der er et kontinuerligt vedligehold.

Vedligeholdes vandløbsstrækningen ikke i mange år, vil reglerne i Naturbeskyttelsesloven træde i kraft og der skal tilladelser og dispensationer til, for at genoptage vedligeholdet af grøften/vandløbet – hvis sådanne tilladelser da overhovedet kan gives i den konkrete situation!

Derfor er det meget vigtigt, at du som lodsejer løbende sørger for, at holde de private vandløb og grøfter i en god stand. Vær samtidig opmærksom på, at du ikke må grave en privat vandløbsstrækning bredere eller dybere i forhold til de dimensioner, som vandløbet historisk har haft. Ønskes vandløbet uddybet eller gjort bredere kræver det en tilladelse fra kommunen forinden.

Er du i tvivl om en vandløbstrækning er privat eller offentlig kan du orientere dig på din kommunes hjemmeside eller kontakte kommunens vandløbsafdeling.

 


 

Gårdbesøg for børnehaver lukker ned for i år – tak for mange skønne besøg

 

Efteråret er kommet med kulde og regn og derfor har vi nu lukket ned for vores tilbud om buskørsel og gårdbesøg til børnehaverne.

Samlet har flere tusinde børn været ude på et gårdbesøg i år – det har været en helt forrygende succes, som vi ikke kunne lykkedes med uden medlemmernes vilje og lyst til at åbne stalddørene.

Gårdbesøgene for skoleelever fortsætter og skolerne koordinere via https://skole.lf.dk/. Hjemmesiden er blevet opgraderet, tag gerne et kig. Her kan du også se hvem af dine kollegaer der er med i skoletjenesten.

Har du selv lyst til at blive en del af skoletjenesten eller til at blive besøgsvært for børnehaver, så kan du tage fat i bestyrelsesmedlem Anne-Marie Kragsig Pedersen, mobil 4182 1705 eller mail: pkkamp@gmail.com.

 


 

Du kan følge med i foreningens dagligdag på Facebook

 

Hver uge kan du læse om foreningens aktiviteter, kommende arrangementer og andet på vores facebookside. Du finder siden her.

 


 

Kommende arrangementer og webinarer

 

Webinar: Landmandens muligheder for optimering af skat og pension

20. november kl. 14.00

Online

Tilmelding

 

Webinar: Kampen om at nå toppen

21. november kl. 10.00

Online

Tilmelding

 

Stormøde om Bramgæs

21. november kl. 14.00 – 17.00

SAGRO, Esbjerg

Forplejning: Kaffe og kage

Tilmelding eller på tlf. 7021 2040

 

Regionalt planteavlsmøde – faglige indlæg og debat

11. december kl. 19.00 – 22.00

Spiras, Vojens

Tilmelding

 

 

 


 

Medlemsfordele

 

Alle aktive medlemmer af Jysk Landboforening har adgang til en lang række af medlemsfordele. Koder mm. til medlemsfordelene er vedhæftet mailen med nyhedsbrevet.

Udvalgte medlemsfordele fremgår her under.

Jul i Tivoli

Julen er et magisk eventyr i Tivoli – juletræerne skinner i smukke farver, funklende lys lyser op i den mørke tid, boderne bugner med julegodter: Honningkager, æbleskiver, risengrød, marcipan, pandekager, flæskestegssandwich og meget andet.

Besøg også de fem nye juleboder, der indeholder særlige fund. Der er flere end 60 spisesteder i Haven og Tivoli Food Hall i København byder på masser af kulinariske overraskelser for enhver smag. 

Pling er Danmarks største magasin-app spækket med populære danske og internationale magasiner

Som medlem af Landbrug og Fødevarer tilbydes du eksklusivt 40% rabat helt uden binding. Du kan købe Pling til kun kr. 59/mdr. mod en normalpris på kr. 99/mdr. Del Pling med familie og venner!

Med et abonnement på Pling får du ubegrænset adgang til mere end 1.000 magasiner og ugeblade fra hele verden. For blot at nævne nogle få:

Se & Hør, Familiejournalen, Ude & Hjemme, Søndag, Billed-Bladet, Femina, Spis Bedre, Klima- og Naturvenlig Have, Grill for Gourmeter, Dyrk i krukker & DIY i din have.

 


 

Formand
Niels Laursen
Tlf. 51 27 22 15
niels@hedebois.dk


Politisk chef
Stine Bundgaard
Tlf. 40 29 58 85
sbp@sagro.dk