Dyrskuer er langt mere end blot en festlig dag

Udgivet d. 13-09-2022

Glade børn og voksne, der ivrigt peger på den store tyr. Eller et barn der sidder højt oppe i en traktor med stolt, rank ryg. Eller barnet der netop har malet et par hundrede gram hvedekerner til mel og ivrigt løber over til bedstemor, imens der råbes ”bedstemor, bedstemor – vi skal hjem og bage boller!”

Det gør mig glad – sådan rigtig glad.

Sydvestjysk Landboforening afholder hvert år på den sidste fredag i juli Ribe Dyrskue på hovedengen med domkirken smukt i baggrunden, og i år var det med hele 12.300 besøgende. Fra dørene åbner, og til det hele lukker ud på den sene eftermiddag, har gæsterne set på dyr, traktorer, presset mini-halmballer, spist pølser og meget andet. 

Gæsterne er en blanding af byboere, landmænd, senior-landmænd, sælgere og nysgerrige, der alle skal have stemningen og oplevelserne på Ribe Dyrskue med hjem.

Det er vigtigt, at landbruget fortsat bakker op om alle disse samfundskontaktskabende arrangementer.

Uanset om det er dyrskuer, Åbent Landbrug, Sofari eller nogle af de mange andre gode, årligt tilbagevendende arrangementer, så er det vigtigt, at vi i landbruget bakker op og stiller op.

Hvis ikke der var landmænd, der ville tage deres dyr med på dyrskuet, så var det intet dyrskue, og muligheden for at give mere end 12.000 gæster en bid af dansk landbrug var væk. Hvis ikke der var værter til Åbent Landbrug hvert år den tredje søndag i september, så var de gode familieoplevelser på landet forbeholdt landmanden og familien selv. 

På samme måde er det nødvendigt, at det er mere end glade børn, der kommer forbi maskinhandlerne på dyrskuet, for det er nu trods alt det største marked for salg af landbrugsmaskiner til landmænd. Uden nye handler i bogen bliver det uinteressant for maskinhandlerne at komme.

Med fælles opbakning kan vi fastholde en position, hvor de fleste danskere tænker positivt om dansk landbrug, og med sådan et fundament er der grundlag for, at landbrugserhvervet og den grønne omstilling går hånd i hånd og står på et økonomisk bæredygtigt fundament.

Når jeg tænker tilbage på Ribe Dyrskue og alle de glade ansigter, så er jeg sikker på, at der er skabt endnu mere forståelse og interesse for dansk landbrug. Og kunne det ligefrem tænkes, at nogle af de unge fik lyst til at blive en del af vores fantastiske erhverv?

Det er mit håb. Og tak for et fremragende dyrskue.